Marketing Technology

Waarom online video de verwachtingen vaak niet waarmaakt, zeker niet in de zomer

Gastblogger | 5 september 2017, 11:40

Het onthutsende resultaat van een oldskool media-experiment.

door Marcel Vogels
 
Heerlijk hoor, zo’n lange vakantie. Even helemaal dis-connected. Geen laptop, geen internet. Tenminste, in mijn geval. Ik kan het aanraden. In het begin was het even wennen, daarna is je hoofd echt ergens anders. Je gaat zaken eens helemaal anders zien en aanpakken. Een voorbeeld. 
 
Online adverteerders kiezen vaak voor inzet van online video om tv-campagnes extra te ondersteunen.  Als het daadwerkelijke online bereik en de samenstelling van de audience worden gerapporteerd, worden de verwachting niet altijd waargemaakt. Niet alle impressies bereiken hun doelgroep, zeg maar..

Met behulp van complexe measurement systemen kun je gedetailleerd aantonen waarom dit zo is. Dit keer heb ik echter gekozen voor een oldskool experiment. 

Verfrissend resultaat
Mijn zoon Julius is fan van video’s en blogs over Zombies and plants global Warfare II en Minecraft. Mijn dochter Lili zit meer op het terrein van online content, bijvoorbeeld hoe zelf slijm te maken van lenzenvloeistof, lijm en scheerschuim. Dat soort dingen. Bij wijze van vakantietaak heb ik gezegd, noteer even alle reclames die je tegenkomt, waar je die tegenkomt, op welke dag en van werk merk.

Dat hebben ze gedaan. Ik moet zeggen, met een heel verfrissend resultaat. Zeker gezien het feit dat ik vooraf de cookies heb verwijderd en er dus geen re-targeting kon plaatsvinden. 
 
Al na één dag noteren ze een indrukwekkend aantal online commercials die afkomstig zijn van fastmoving merken (zuivel en frisdranken), een zonneschermmerk en een stuk of wat supermarkt-aanbiedingen. Op dag twee groeit het aantal online reclamevideo's verder. En inmiddels zijn we een week verder en heb ik Excel nodig om het allemaal te verwerken. 

Uitserveren onder kinderen
Nogmaals, in mijn professionele werk zie ik vaker dat online videos niet terechtkomen waar dat zou moeten. Dat ligt deels aan de betrouwbaarheid van de targeting-instrumenten. Maar in de zomermaanden, met lage online video inventories onder de doelgroep 20-50 jarige Nederlanders, is het niet langer uitzondering; het is gebruikelijk om reclamevideo's uit te serveren onder kinderen.

Juist in deze vakantieperiode zitten kinderen massaal op de tablet te gamen en realiseren zo behoorlijk wat inventory. En overigens niet alleen op de tablet en mobiel, maar ook op smart tv’s. 
 
De ideale oplossing zou zijn om kinderen in de zomer gewoon de hele dag buiten te laten spelen zodat ze geen inventory realiseren.

Ik kan u verzekeren, ik heb het geprobeerd. Eindeloos. Maar kinderen luisteren niet. Tenminste, niet die van mij. Tijd dus voor een volwassen oplossing. Alle (oldskool) suggesties zijn welkom. 

Marcel Vogels is oprichter van MeMo2 en DMA-Institute.

Fotocredits: oksun70 / 123RF Stockfoto

 

Over de auteur

Gastblogger
Adfo Groep plaatst regelmatig interessante gastblogs over het vak. Wilt u ook een vakinhoudelijke bijdrage leveren? Neem dan contact op met de redactie (redactie@adfogroep.nl) Lees meer over Gastblogger

Reacties op dit artikel (1)

Comment author avatar
Avatar

Marcel Vogels

(5 september 2017, 12:02)
Kleine update: koffiemerken, fastfoodketen, retailer in alcoholische dranken ...

Meer in channel Marketing Technology

Blijf op de hoogte

Van onze partners

Whitepapers

Populaire blogs